Scrum master: "Att vara ödmjuk inför andra utvecklare är jätteviktigt"
Din roll hos Vendre är Scrum Master, vad är det?
Som Scrum Master är jag en helt vanlig utvecklare, en jämlike inom utvecklarteamet, med skillnaden att det är jag som startar, leder och håller i våra möten. Jag styr våra standups och arrangerar våra retros. Tillsammans med produktägaren driver jag planeringen och lägger upp kommande sprintar. Däremot bestämmer jag inte vad någon ska jobba med eller följer upp att det blir gjort. En gruppledare är jag inte, men någon ska hålla i bollen och det gör en Scrum Master. Det är inget avancerat, men det går inte att åtta personer håller taktpinnen, därför är det bra att en person håller i mötet och i det här fallet är det jag.
Det finns många fördelar med ett agilt förhållningssätt. Vi gillar att jobba iterativt. Det innebär att vi gör uppgifter, därefter går vi igenom vad som gick bra och vad vi kan göra för att förbättra oss. Det är en återkommande cykel som gör att vi blir bättre och bättre med varje uppgift. I slutändan blir vårt arbete mer strukturerat och effektivt.
Hur mycket är du Scrum Master och hur mycket är du utvecklare?
Cirka 10% Scrum master och 90% utvecklare, ibland lite mer, ibland lite mindre. Som Scrum master jobbar du väldigt nära produktägaren. Jag ska meddela vår produktägare vad teamet vill, teamet använder mig som kanal. Det är produktägaren som lägger in vad som ska finnas med i sprinten, därefter tar jag vid och hjälper till att planera allting.
Berätta om din roll som utvecklare också!
Hos Vendre är jag backendutvecklare. Vi jobbar med en produkt och är ett SaaS bolag (det är alltså inte flygplan vi jobbar med). Som backend sitter jag och bygger i den “svarta boxen”, du vet det där som få förstår. All logik sker i bakgrunden, det vi gör syns inte. Jag jobbar med ren data (alltså jag jobbar inte med att reparera datorer), via databas och servrar. De delar vi jobbar med är MariaDB, SQL och PHP. Har frontend avancerade javascript kan jag hjälpa till och lösa där också.
Så här: vi får en uppgift, jag planerar upp mitt arbete och tänker ut en teknisk lösning. För att kunna göra det behöver jag förstå vad som har gjorts innan, därefter kodar jag och slutligen dokumenterar jag och utbildar mina kollegor i vad jag gjort och hur det kan komma att påverka andra avdelningar.
Vid stora uppgifter är det mer förarbete än faktiskt kod som produceras. En gyllene regel jag gillar är 80% dokumentering/inläsning och 20% kod. Jobbar du så här kommer du spara tid längre fram. Fast i praktiken blir det nog snarare 50/50 mellan planering och kodning. Det är liksom inte bara att skriva kod, utan det är också mycket förberedelse, problemlösning och dokumentering.
Utöver att skriva kod, vad är det bra att kunna då?
En viktig del som utvecklare är att kommunicera. Du behöver kunna lösa problem tillsammans. En del kan du göra själv, men det blir bättre av att bolla med andra. Det är inte så många som tänker så, men att vara ödmjuk inför andra utvecklare är jätteviktigt. Många tänker på tystlåtna utvecklare, men så fort du ska drifta något större funkar det inte att du sitter själv. Kommer det in kundönskemål från 40 olika ställen och systemet har blivit stort kan du inte sitta i ett hörn utan du behöver utveckla tillsammans med andra. Jag menar inte att du behöver vara superextrovert, men du behöver kunna kommunicera.
Vad är roligt med backend?
När jag hamnar i situationer där jag får nya problem som jag inte har löst innan, det är roligt. Gärna i nya kundprojekt, där jag får planera och gå igenom alla steg.
Konkret var integrationen gentemot Strongpoint kul att göra. Det var helt nytt och jag fick lägga upp mycket själv. Att ha viss kontakt med kund tycker jag är trevligt. Att få lyssna på deras problem och kunna lösa utan mellanhand gillar jag.
I sig är jobbet väldigt belönande. Det är som att du löser ett mattetal som du till slut klarar av. Det ger en stark intern belöning. Jag får vara kreativ och lösa problem, ibland sitter jag och svär i timmar och så kommer jag till slut på lösningen. Så skönt!
Tråkigt då?
Repetitiva uppgifter som sker om och om igen - de kommer då och då. Att leta buggar är inte heller alltid jättekul.
Vilken av våra värderingar tycker du är viktigast och varför?
Kommunikation är trevligt, men tillsammans är det bästa. Vi spenderar så mycket tid på jobbet och då är det viktigt att vi mår bra. Jag vill umgås med mina kollegor. För mig är det viktigt att känna att jag kommer till ett gäng vänner. Då blir det roligare att jobba.
Hur har Vendre ändrats sedan du började?
Det är två år sedan jag började hos Vendre och jag skulle säga att vi har ändrats väldigt mycket. När jag började var vi tre utvecklare som satt i varsitt hörn, och så kom jag och blev den fjärde personen som satt på mitt hörn. Nu jobbar vi mycket mer som ett team. Vi har gått från ett gäng enskilda utvecklare till att vara ett team som jobbar tillsammans för att nå våra mål.
Det är också kul att vi är under tillväxt, det gör att jag kan påverka min roll. Är jag sugen på något nytt kan jag föreslå det och chansen är stor att jag får göra det jag föreslår. Det är en stor fördel att vara just här där vi är nu, ett växande företag där vi inte är jättesmå och inte heller superstora. Du kan komma in på en roll och sluta på en helt annan om det är vad du vill.
Sticker Vendre ut på något sätt?
Det är väldigt många här som gillar brädspel, jag tycker nästan vi har haft det som ett kompetenskrav, haha! Det är speciellt, på många andra ställen gillar ingen brädspel. Det är kul, jag gillar brädspel!
Det är också skönt med vår flexibla hybridpolicy, det underlättar för mig som har barn.